пълна подмяна на касовите апарати поради пробиви в системата НАП

БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА ЗАКУПИ НОВИ КАСОВИ АПАРАТИ ДО КРАЯ НА 2019 Г.

Всички касови апарати в търговските обекти у нас трябва да бъдат подменени до 30 юни 2019 г. заради пробиви в софтуера на касовите апарати който отчита продажбите. Въпреки действащата от години онлайн връзка на касовите апарати с НАП в реално време, се оказало, че между 40% и 80% от оборотите така и не стигат до сървърите на НАП

Промените предизвикаха скандал в бюджетната комисия на парламента

От обясненията на представителите на НАП стана ясно, че промените засягат всички касови апарати в страната (които са над 400 хиляди) и крайният срок за подмяната им е до 30 юни 2019 г. При положение, че средната цена на касов апарат от "новия" тип ще е около 300 лева, това означава, че бизнесът ще трябва да инвестира около 120 милиона лева, за да изпълни новото изискване.

Митичната онлайн връзка с НАП пропуска съществени обороти

Промяната се прави, защото при всяка проверка на търговски обект се установява укриване на обороти между 40% и 80% заявиха от НАП, а това означава, че въпреки въвеждането на прословутата дистанционна връзка на касовите апарати със системата на НАП, проблемът за неотчитането на оборотите продължава да стои.
Оказва се, че софтуерът, с който работят касовите апарати в момента подлежи на сериозни манипулации. В резултат търговецът издава касова бележка, но тя дефакто е фалшива, защото съответната продажба не се отчита в НАП. "-Сблъсквали сме се дори с интерфейси на китайски", оплакаха се от данъчната агенция.
Заради пробивите, освен, че предстои пълна подмяна на касовите апарати, със законовите промени се въвеждат и куп други нови изисквания към фискалния софтуер, като например търговците ще могат да работят само с конкретни видове софтуер, обявени в списък на НАП, като отделно от това всеки издаден касов бон ще трябва да отпечатва QR код, който ще може да бъде сканиран със смартфон, за да се направи моментална проверка в системата на НАП дали съответната продажба е отчетена при тях или търговецът крие обороти.
Производителите на софтуер за касови апарати вече ще трянва да декларират в НАП, че "произведеният от тях софтуер не съдържа модули, позволяващи заобикалянето на изискванията на новата наредба Н-18 и че не произвеждат софтуер, предназначен за "изтриване или друг вид манипулиране на базата данни на НАП". Въвеждат се глоби за неверни данни в данъчните декларации, които при повторно нарушение са от 10 до 20 хил.лв.
На търговците, които "неправомерно изменят информацията в текущата база данни", ще се налага глоба между 10 и 20 хил.лв. за всеки отделен ден, за който е извършена "манипулацията".
Интересно ще е какво следва , когато се установи манипулация и се прави ревизия за 5 години назад на търговско дружество с уставен капитал от 2 лв. което "държи" квартално кафене, как ще бъде глобено то с 36 млн.лв.....
Излиза, че досега държавата е изисквала да се ползват касови апарати, чрез които може да се краде ....       

Контакти ( адресите ни в гр. София ):

от 8 до 16 ч. сме на ул.Житница №23
след 16 ч. сме на ул. "Радовиш" №37

 Тел. 0897715552 (теленор)
 Тел. 0887715552 (м-тел)
 Тел. 0877715552 (виваком)
  електронна поща на инж. Манов
 embak@mail.bg
Важни услуги които извършваме:

  • абонамент за връзка с НАП
  • договор сервизно обслужване
  • подмяна на модул ФП и КЛЕН
  • подновяване спряни SIM карти
  • ремонт на касови апарати
  • програмиране касови апарати
  • ремонт таксиметрови апарати
  • монтаж таксиметрови апарати
© Copyright 2019 www.serviz.eu
Всички права запазени.
CREATED
BY
DigitalMadness logo